Foto: Zeer verrassende nieuwe Opel Zafira Life

Zafira

Opel presenteert de nieuwe Zafira Life, de vierde generatie van de bekende MPV. Zeer verrassend is dat de nieuwe personenauto gebaseerd is op de Citroën Jumpy en Peugeot Expert, net als Opel merken die behoren tot PSA. Het is niet zeker maar wel waarschijnlijk dat een bedrijfsautovariant van dit model de opvolger is van de huidige Opel Vivaro.

De nieuwe Opel Zafira Life beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Brussel en is te bestellen vanaf februari. In 2021 volgt een volledig elektrische variant van de nieuwe Zafira Life.

De Zafira Life deelt veel met de middenklasse bestellers van PSA. Dat is al te zien aan de nu vrijgegeven configuraties. De MPV is namelijk leverbaar in drie lengtematen, net als de PSA-voertuigen. Te kiezen valt uit een lengte van 4,60 meter (‘Small’), 4,95 meter (‘Medium’) of 5,30 meter (‘Large’). Elke lengtevariant is verkrijgbaar met tot wel negen zitplaatsen. De Large-versie van de Zafira Life is bijna even lang als de huidige Vivaro Combi.

Het motorenprogramma van de nieuwe Zafira Life maakt Opel in een later stadium bekend, maar het valt te verwachten dat ook dat overeenkomt met het aanbod van de andere PSA-merken. In 2021 volgt in elk geval een volledig elektrische variant. Het ligt voor de hand die ook voor de bestelautoversies van alle drie de merken, Citroën, Opel en Peugeot, beschikbaar komt, want in stedelijk gebied ziet men graag elektrische bestelauto’s komen.

Ook in het interieur zien we veel herkenning. Dat is alleen maar prettig want de Expert en Jumpy hebben zich ook op dat punt al bewezen. Opel spreek van ‘een veelzijdig interieur, een hoog comfortniveau en slimme rijassistentiesystemen tot state-of-the-art infotainment, een head-up display en intelligente cruise control met camera- en radartechnologie’. Het grote 7,0-inch touchscreen heeft Multimedia of Multimedia Navi Pro. Beide systemen ondersteunen Apple CarPlay en Android Auto (zodra door Google gelanceerd in Nederland). Multimedia Navi Pro biedt als extra Europese navigatie in 3D-weergave. Points of interest (POI) in grote steden worden weergegeven in ‘Full HD’-kwaliteit. Optioneel worden geografische gegevens op de route zeer realistisch weergegeven. Een krachtige geluidsinstallatie is verkrijgbaar in alle uitvoeringen. In de topuitvoeringen genieten passagiers van eerste klas akoestische prestaties dankzij tien luidsprekers.

In de loop van 2019 beschikt de Zafira Life ook over Opel Connect-diensten. Hulpzame functies zoals Live Navigation met actuele verkeersinformatie, directe verbinding met pechhulpdiensten en een noodoproep geven de bestuurder en passagiers extra gemoedsrust.

Interessant wordt om te zien of Opel de naam Zafira ook gaat hanteren voor de later te introduceren opvolger van de Vivaro bestelauto, of dat toch aan die naam wordt vastgehouden.